Lähdetäänkö reissuun?

Sekalaisia tunteita varmasti pyöri tyttäreni päässä keväällä, kun kysyin häneltä olisiko hän valmis lähtemään Spiraalistabilaatioklinikalle Prahaan. Unnu oli jo tutustunut Spiraalistabilaatioon aiemmin ja teki harjoitteita säännöllisen epäsäännöllisesti. Tästä tulisi myös yhteinen tyttöjen matka, äiti ja tytär- retki. Asia oli päätetty ja lentoliput ostettu. Yhdistetty työ- ja huvireissu! Itse lähdin matkalle  Spiraalistabilaatio Trainerin ominaisuudessa ja tyttäreni harjoittelemassa ja oppimassa menetelmää. 

Selkärangan Spiraalistabilaatio on tsekkiläisen lääkärin Richard Smisekin kehittämä menetelmä. Hän on kehittänyt menetelmää jo yli 30 vuotta hyvin tuloksin. Hän toimii itse edelleen aktiivisesti niin potilaiden hoidossa kuin metodin kouluttajana ympäri maailmaa. Spiraalistabilaatio menetelmänä on tarkoitettu skolioosipotilaiden hoitoon, mutta on terapiamenetelmän lisäksi myös kehonhallintamenetelmä, jota voidaan harjoitella yksilötunneilla ja pienryhmissä. Se perustuu kehoa kiertävien lihasketjujen vahvistamiseen ja pystysuuntaisten lihasketjujen pidentämiseen ja rentouttamiseen. Harjoittelu tehostaa vatsalihasten ja pakaroiden toimintaa ja luo tilaa nikamien väliin. Näin välilevyihin kohdistuva liiallinen paine vähenee.

Eli vaikkei sinulla olisikaan skolioosia saat erinomaisen hyödyn harjoittelusta. Voisikin sanoa, että Spiraalistabilaatio on täsmäisku nykyihmisen haasteisiin. Siinä nimittäin mennään ns. ”suoraan asiaan” – rintalihaksen kireyksistä johtuva ”huono ryhti” oikenee ja kireät lonkan koukistajat ja etureidet rentoutuvat pakaralihaksen työn tuloksena sekä vatsalihakset aktivoituvat. Keho tuntuu harjoittelun jälkeen rentoutuneelta, mutta kuitenkin siltä että olet tehnyt kunnon treenin. Samalla keho linjautuu, ryhti suoristuu ja kävely tuntuu tunnin jälkeen pumpulimaiselta. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan 🙂

Spiraalistabilaatiotunteja tarjotaan Studiollamme aamupäivisin, iltaisin ja lauantaisin. Tarkista tarkemmat ajat ajanvarausjärjestelmästämme täältä.

Sitten mennään Prahaan!

Tiina Arrankoski ja Pia Kurkela

Praha – Smisek klinikka

Lähdimme matkaan juhannuksen jälkeen 26.6. tiistaina. Lentoaika oli miellyttävän lyhyt, alle 2 tuntia. Meitä oltiin Smisek klinikan puolesta vastassa ja matkaseurana Suomen Spiraalistabilaatiomenetelmän kouluttaja Tiina Arrankoski. Klinikka ei ollut ihan vasta remontoitu, mutta toimiva ja kaikinpuolin kattava paikka. Lääkärit, terapeutit ja jumppasalit olivat kaikki saman katon alla ja kaikki asiat hoituivat sujuvasti oli kyseessä sitten ruoka, yksityistunnit, ammattikirjallisuuden ostaminen tai uimaan meno. Siellä oli nimittäin myös spa osasto, jossa oli tyttäreni mielestä kurssin paras paikka – vesiliukumäki. 

Mutta miksi lähteä Prahaan? Jos haluat Spiraalistabilaatioon erikoistuneiden lääkäreiden mielipiteen selkärangastasi tai haluat osallistua Richard Smisekin kursseille ja tutustua samalla kaupunkiin. Suomessa skolioosin hoitoon käytetään pääosin korsettia tai leikkausta. Prahassa uskotaan että oikeanlaisella harjoittelulla päästään myös tuloksiin. Joskin Suomessakin aletaan jo pikkuhiljaa uskoa, että tuloksia saa myös täsmällisellä harjoittelulla.

Skolioosin hoito Prahassa

  • röntgenkuvat paikallisessa sairaalassa (tällöin selkäranka kuvataan niin, että niissä näkyy lantio sekä pään luut, näin ollen saadaan kokonaiskuva skolioosista)
  • lääkärin vastaanotto 1 h (tehdään testit, lääkäri antaa kotiharjoitteet)
  • harjoittelet klinikalla omaa harjoitteluohjelmaasi ohjattuna niin monta kertaa päivässä kun on tarpeen
  • syöt hyvin ja rentoudut spa osastolla
  • lähdet kotimatkalle uutta oppineena (ja jatkat tietysti harjoitteita kotona)

Skolioosikurssilla Trainerin ominaisuudessa oppimassa uutta

Richard Smisek piti neljän päivän kurssin omalla klinikallaan, johon osallistuin Spiraalistabilaatiotrainerin ominaisuudessa – siis oppimassa uutta. 

Kurssin sisältö: Aamupäivisin tutustuimme kurssin skolioosipotilaisiin ja heidän kanssaan harjoittelimme Spiraalistabilaatiomenetelmällä ja teimme manuaalista terapiaa. Iltapäivisin syvensimme aamupäivällä oppimaamme ja teimme niihin liittyviä harjoituksia ja manuaalista terapiaa.

Kursseilla perehdyttiin analysoimaan erilaisia skoliooseja ja pohdimme niiden syntyä. Opimme, että pelkästään koulussa istuminen voi aiheuttaa skolioosin. Kireät lihakset aiheuttavat kiputiloja kun luut vetäytyvät vääriin asentoihin. Joskus lääkärit ovat antaneet lapsille ”lääkkeeksi” harjoituttaa kehoaan vaikkapa uimalla tai pelaamalla jalkapalloa. Tämä ei kuitenkaan ole ratkaissut asiaa vaan valitettavasti pahentanut sitä entisestään. Spiraalitabilaation avulla potilaat ovat päässeet kivuistaan ja selkärangan kulmat ovat alkaneet suoristua. Tämä vaatii päivittäistä työtä ja moni ei jaksa siihen sitoutua vaan mieluummin turvautuu leikkaukseen. Ne(kään) tarinat eivät aina ole olleet onnellisia, sillä kireät lihakset eivät parane leikkauksella ja kokonaistilanne saattaa huonontua merkittävästi. 

Unnu jaksoi hienosti kuunnella kurssia, joka oli tsekin ja englannin kielellä. Päivät olivat intensiivisiä ja joinakin iltoina vain lilluimme onnellisina uima-altaalla ja söimme väsyneinä illallisen.

Oma ritsa on nimikoitava
Unnu harjoittelee, Tiina avustaa

Spiraalistabilaatio Suomessa

Suomessa Spiraalistabilaatiomenetelmää kouluttaa Tiina Arrankoski.

Metodin avulla on Suomessa saatu rohkaisevia hoitotuloksia ja siksi se onkin saanut innostuneen vastaanoton maassamme. Nykyään jo monet terapeutit pitävät Spiraalistabilaatiota varteenotettavana vaihtoehtona leikkaushoidolle.

Suomessa järjestetään myös vastaavanlaisia intensiivijaksoja kuin Prahassa. Itse osallistuin tämän vuoden keväällä Richard Smisekin koulutukseen Espoossa. Richard tulee taas ensi keväänä Suomeen. Koulutuksia voi kysellä Tiinalta osoitteesta www.spiraalistabilaatio.fi.

Kaupungille

Niinä iltoina kun energiaa vielä riitti, suuntasimme raitiovaunulla keskustaan. Ratikalle oli ”vain” 231 porrasta ylöspäin, jotka menivät kumma kyllä nopeammin alaspäin kuin ylöspäin.

231 porrasta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praha – mahtava kaupunki. Lasten kanssa paljon nähtävää mm. Petrín kukkula, joka sijaitsee lähellä Prahan linnaa. Huipulla sijaitsee näköalatorni ja puutarha. Lapsia voi kiinnostaa myös peililabyrintti joka sijaitsee samassa paikassa. Praha on täynnä viihdykkeitä. Unnun kanssa hyppäsimme myös polkuveneisiin, joilla pääsimme tutustumaan kaupunkiin Vltava joelta käsin. Hauskaa puuhaa oli myös puhalletussa pallossa joessa kelluminen 🙂

Vltavassa palloilemassa
Polkuveneellä Vltavassa
Smisek spa – akvaariossa

Ryhmäkuvia

Osa ryhmäämme. Ylhäällä keskellä Richard Smisek, Spiraalistabilaation kehittäjä.
Ihanat italialaiset kollegat – Michela ja Silvia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä oli miellyttävä kokemus kaiken kaikkiaan. Treeniä joka päivälle ja hyvää ruokaa. Mutkaton ja ystävällinen palvelu. Lähden ehdottomasti ensi vuonna kursseille uudestaan! Ehkä saan myös matkaseuraakin? Kuka lähtee mukaan?

Pia ja Unnu <3